Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Idősek otthona vagy csak találkozóhely?

Az iskolaudvaron és az épületben gyakran találkoznak az úttörők és az idősebbek. A falubeliek szeretnék kialakítani az öregek napközi otthonát. Közel ötven idősebb lakosra gondoltak, s most keresik a feltételeket az otthon létrehozásához. Addig míg megvalósításra sor kerül, az iskolában gyűlnek össze havonta egy-két alkalommal az öregek. Klub foglakozásokat szerveznek részükre,ahol a diákok is segédkeznek. Ilyenkor három nemzedék találkozik az osztálytermekben. 

Régi iskola udvar.

Tovább


Az öreg vasútállomás

Tiborcz Antal Vasúti szolgálattevő
Ják-Balogunyom állomáson 1980-ban.
Fotó: Vas Népe -

Ják-Balogunyom vasútállomás. A szolgálati helyiségben gyakran cseng a telefon. Naponta 34 vonat érkezik és halad át az állomáson. Az egyik szolgálattevő Tiborcz Antal: " A személyforgalom ugyan csökkent, de az áruk fel-és leadása az utóbbi években ugyancsak megnövekedett.

Tovább


A vándorló tábla

A régi Nagyunyomi faluvégen 150 éves házak tanúskodnak a múltról. Erre fele a község nem terjeszkedhetett tovább, aki építkezni akart a mostani főútvonal felé igyekezett. A Balogfaiak persze nem jó szemmel nézték a hívatlan szomszédokat így a falu határát jelző táblát áthozták a nagyunyomi falu végre. "Ami legényeink ezt nem tűrhették..." emlékezik Móricz Antal a szomszéd Nagy Lajosék háza előtt.

Móricz Antal emlékezik vissza Nagy Lajos háza elött 1980-ban . 
- Fotó: VasNépe - 

Összeálltak néhányan és az éjszaka visszavitték a jelzőtáblát a határba. Az ottani legényeket is kemény fából faragták ,így nem engedtek. 4 éjszaka vándorolt a tábla az egyik falu végről a másikra mígnem a községek előjárói el csípték a  nagyunyomi legényeket.
Tárgyalás követte a történteket de 50 év is eltelt még a két falu lakói megbékéltek egymással. Az idősebbek és a fiatalok ma már együtt derülnek az akkori eseményeken. A határok eltűntek a közösség összeforrt és fejlődik tovább. Közös összefogással járdát építettek s az utak többsége szilárd burkolatot kapott.

- Vas Népe 1980 Május 1 száma -

 

Tovább


Iskolánk a fénykorában

Az általános iskolások a másik, a jó állapotú kastélyépületben tanulnak. A körzetesítés óta Sorokpolányból is ide járnak a felső tagozatosok így jelenleg  132 a tanulók létszáma.
 

Alsó tagozatosok az iskolában. A képen lehet,hogy Gaál Istvánné látható. - 
Foto: Vas Népe
 

Hét tanulócsoport működik, a tizenhárom elsős a harmadikosokkal együtt tanul. A napközis tanulók részére az iskola konyháján főznek. A délutáni foglalkozáson együtt tanulnak az alsó tagozatosok.  A házi feladatok megoldásában és a másnapi felkészülésben Gaál Istvánné tanítónő segít.Az úttörők már megpróbálkoztak a falu történetének összeállításával. A felszabadulástól napjainkig áttekintették a község népességének alakulását, összefoglalták az elmúlt harmincöt év jelentősebb eseményeit.

 

Tovább


Szombathelyi víztorony

Szombathely - Szombathely létszáma a 19. század elején rohamosan gyarapodott. A kezdetleges ivó és szennyvízhálózat hiánya bénítóan hatott a városra.
1895-ben Éhen Gyula polgármesterré való választásával fejlődésnek látott a város. 1898 Március 29.-én az akkori képviselőtestület jóváhagyta a vízvezeték fejlesztést.
A pályázatot a Budapesti Szivattyú-és Gépgyár nyerte el a vele közösen induló Szombathely Város Általános Csatornázási Vállalattal.
A munkálatoknak köszönhetően létrejött az 500 m3 víztorony. Ez utóbbi objektum ( a Szent István Park felett látható) Kolbenheyer Viktor tervei alapján 1898 Július 1 és November 30 közt elkészült.  A megépített rendszer sokáig működött de 1925-ben a város lakósságnövekedése végett vízhiány lépet fel.  A vízhálózat bővítését 1927-28 közt készítették el, a most látható KRESZ parkban egy új víztoronnyal.

    

Tovább

Utolsó kommentek