Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Szabad szombat -  Örökös kenyéren

Özvegy a balogunyomi harang: elvitte a párját a háború. Két öregasszonnyal álldogáltunk a viharvert harangláb alatt, amikor az utca túlsó feléről átszólt a harmadik.

Tovább


Szombathelyi víztorony

Szombathely - Szombathely létszáma a 19. század elején rohamosan gyarapodott. A kezdetleges ivó és szennyvízhálózat hiánya bénítóan hatott a városra.
1895-ben Éhen Gyula polgármesterré való választásával fejlődésnek látott a város. 1898 Március 29.-én az akkori képviselőtestület jóváhagyta a vízvezeték fejlesztést.
A pályázatot a Budapesti Szivattyú-és Gépgyár nyerte el a vele közösen induló Szombathely Város Általános Csatornázási Vállalattal.
A munkálatoknak köszönhetően létrejött az 500 m3 víztorony. Ez utóbbi objektum ( a Szent István Park felett látható) Kolbenheyer Viktor tervei alapján 1898 Július 1 és November 30 közt elkészült.  A megépített rendszer sokáig működött de 1925-ben a város lakósságnövekedése végett vízhiány lépet fel.  A vízhálózat bővítését 1927-28 közt készítették el, a most látható KRESZ parkban egy új víztoronnyal.

    

Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek